Ako tražite savršen recept za meke, mirisne kiflice koje će oduševiti vašu porodicu i goste, došli ste na pravo mesto. Ove kiflice sa puterom se prave od jednostavnih sastojaka, bez ikakvih komplikacija, a rezultat je uvek hit. Idealne su za one dane kada želite nešto domaće, toplo i ukusno – a da ne provodite mnogo vremena u kuhinji.

Recept za njih podelila je Marija Babić u Fejsbuk grupi Index Recepti.

Neophodni sastojci:

Testo:

  • 500 grama brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 6 kašika ulja

Dodatno

  • 1 žumance

Priprema

1. Aktivirajte kvasac

U činiju stavite 50 ml mlake vode, dodajte kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5-10 minuta da se aktivira.

2. Napravite testo

Stavite brašno i so u veliku posudu. Promešajte i dodajte aktivirani kvasac, mlako mleko i ulje.

Mesite testo – prvo kašikom ili mikserom, a zatim rukom dok ne postane glatko i elastično (oko 8-10 minuta).

3. Pustite da se odmori

Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se diže 45-60 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.

4. Oblikujte kiflice

Podeliti testona 2 dela. Svaki deo razvaljajte u krug debljine oko pola centimetra. Isecite na trouglove, filujte po želji i urolajte kiflice od šireg do užeg kraja.

5. Pustite da se odmori

Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, poklopite i ostavite još 15-20 minuta da malo narastu.

6. Pecite

Premažite kiflice žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumene.

(recepti.index.hr)

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu