Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu jer obezbeđuje našem telu energiju i hranljive materije koje su mu potrebne da započne dan kako treba. Uravnotežen doručak može poboljšati koncentraciju, raspoloženje i produktivnost i doprineti opštem zdravlju. Nutricionista je otkrio da bi doručak u mediteranskom stilu mogao postati vaš novi omiljeni jutarnji obrok.
Tradicionalni španski doručak sastoji se od hleba, ekstra devičanskog maslinovog ulja, šunke i paradajza. Ali pored toga, nutricionista je naglasio važnost produženog unosa hrane tokom jutra, prenosi Express. Raspravljajući o izborima za doručak koje mnogi možda zanemare, Španska agencija za bezbednost hrane i ishrane (AESAN) je naglasila važnost prvog obroka u danu. Ona je istakla da mlečni proizvodi, žitarice, voće, ulje i puter treba da imaju mesto u našoj ishrani, a ne da budu isključeni.
Dr Antonio Eskribano, specijalista za endokrinologiju i ishranu, zalaže se za mediteranski doručak kao najzdraviju opciju, a svoje uvide je podelio u televizijskom programu Salud al Dia. On je objasnio da zdrav doručak kombinuje mnoge vitalne faktore. „U ranim jutarnjim satima dobijamo nekoliko sastojaka koji su kao početak opere koja se zove ishrana tokom dana. Maslinovo ulje, zajedno sa proteinima u šunki i likopenom u paradajzu, na kraju čine malu melodiju koja je odlična za telo“, objasnio je on.
Dodao je i da ovaj doručak treba dobro sažvakati i da ga ne treba jesti u velikim količinama. „Kada vidim ljude kako jedu ogroman komad tosta koji izgleda kao đon cipele i poliju ga sa pola litra ulja… kaloričan je i goji“, rekao je on, pozivajući ljude da jedu pravu količinu. Takođe je objasnio da će tom doručku dodati malo mlečnih proizvoda. „Mala čaša punomasnog mleka da obezbedi vitamine A, D i K. Ima tri odsto masti, što je relevantno, ali sadrži sve vitamine koje ima mast“, objasnio je on.
Sve ovo zajedno čini doručak koji ne mora da se konzumira odjednom. Sredinom jutra možete piti mleko ili jogurt. „Možemo da pojedemo komad voća sat vremena pre ručka. Dakle, ono što ja nazivam ‘proširenim doručkom’ je mnogo bolje nego da imamo značajan blok doručka, koji uzrokuje pad nivoa insulina, šećera i glukoze, a zatim da ne jedemo ništa do podneva. Bolje je održavati nivo glukoze tokom celog jutra“, objasnio je Eskribano.
Doktor Mozli je takođe zagovarao dnevnu kašiku maslinovog ulja, smatrajući ga ključnim elementom mediteranske ishrane i elektranom zdravstvenih beneficija zahvaljujući visokom sadržaju polifenola. „Maslinovo ulje je takođe bogato nečim što se zove oleinska kiselina, što, zajedno sa polifenolima, može objasniti zašto svakodnevna konzumacija dobre količine maslinovog ulja može smanjiti upalu, poboljšati pamćenje i sniziti krvni pritisak“, zaključio je Mozli.