Ova sjajna biljka je skoro potpuno zaboravljena – čaj od nje je najbolji lek za varenje, leči žuč i jetru, smiruje creva.

Čaj od kičice se vekovima koristi za poboljšanje digestivnog zdravlja, a posebno je koristan za ljude koji imaju problema sa lošim lučenjem žuči. Njegovo dejstvo pozitivno utiče na jetru, peristaltiku creva, poboljšava iskorišćavanje hranljivih materija iz hrane.

Priprema čaja od kičice

Da biste napravili ovaj lekoviti napitak, stavite prstohvat ili ravnu kašičicu sušene kičice u 150 ml hladne vode. Zatim kuvajte jedan minut. Posle toga pustite da se čaj ohladi oko 10 minuta, a zatim ga konzumirajte mlak, jer je tada najefikasniji.

Dragocena biljka blagog izgleda

Kičica je biljka poznata po intenzivnoj gorčini, koja izuzetno blagotvorno deluje na organizam. Bogata je gorkim glikozidima, flavonoidima, amarogentinom i gentiopikrozidom, koji stimulišu lučenje želudačne kiseline i digestivnih enzima. Ova svojstva stimulišu ceo sistem za varenje, omogućavajući optimalno varenje i apsorpciju hranljivih materija.

Pored toga, čaj od kičice poboljšava lučenje pljuvačke i enzima potrebnih za varenje. Ljudi koji redovno konzumiraju ovaj napitak često imaju rumeniji ten, što se povezuje sa poboljšanom cirkulacijom i energetskim protokom kroz svih sedam čakri. Kičica je poznata i po svom blagotvornom uticaju na nervni sistem i stimulisanju apetita.

Biljka sa mnoštvom imena

Kičica je nadaleko poznata i pod različitim nazivima, zavisno od kraja u kojem se koristi. Neki od popularnih naziva su: gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago cveće, zlatna žuć, kinin, sunčani cvet, crveni kantarion i mnogi drugi.

Važne napomene

Iako se smatra bezbjednom za većinu ljudi, osobe koje pate od čira na želucu ili gastritisa treba da budu oprezne, jer intenzivna gorčina kičice može dodatno iritirati sluzokožu želuca. Takođe, trudnice, dojilje i deca treba da se konsultuju sa lekarom pre konzumacije. Umerenost je ključna, jer prekomerno korišćenje može izazvati mučninu ili blage stomačne tegobe.

(Kurir.rs)

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu