Krompir je neophodan deo mnogih obroka, ali način na koji ga pripremate može značajno uticati na njihovu nutritivnu vrednost i zdravstvene prednosti. Nutricionisti i stručnjaci za hranu slažu se da je najzdraviji način pripreme krompira onaj koji čuva hranljive materije, podržava varenje i pomaže u održavanju dugotrajnog osećaja sitosti.
Krompir se preporučuje da se kuva u vodi, ali uvek sa korom, koju prethodno dobro operite i nekoliko puta probušite viljuškom. Kora je bogat izvor vlakana, koja su neophodna za zdravo varenje jer reguliše rad creva i povećava osećaj sitosti. Pored toga, kuvanje sa korom sprečava da se krompir razbije i izgubi vredne hranljive materije.
Nakon kuvanja, važno je da se krompir ohladi u frižideru. Ovaj proces značajno smanjuje njegov glikemijski indeks za čak 25-30 odsto jer se skrob u krompiru pretvara u otporni skrob, koji se sporije vari i deluje slično kao i vlakna. To znači da se šećer iz krompira postepeno pušta u krv, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze i insulina i obezbeđuje dugotrajniji osećaj sitosti.
Zašto treba izbegavati prženi i pire krompir sa puterom
Prženi krompir i pire krompir pripremljen sa puterom i kajmakom nisu najzdraviji izbor jer dodaju značajnu količinu kalorija i nezdravih masti. Na primer, samo 10 grama ulja za prženje obezbeđuje dodatnih 88 kalorija. Umesto toga, preporučuje se da se kuva na pari ili u vodi bez dodavanja masti i soli, a za prelive birajte zdravije opcije poput povrća, salse ili pasulja.
Nutricionista Džuli Apton ističe da je pečeni krompir sa korom takođe veoma zdrav način pripreme jer ne zahteva dodatne kalorije iz ulja ili putera. Koža ostaje netaknuta, čuvajući polovinu vlakana u krompiru. Ključno je da obratite pažnju na preliv i punjenje i pokušajte da izbegavate masne i kalorijske sastojke poput putera, pavlake i slanine. Umesto toga, preporučuju se lagani dodaci poput povrća, salse ili malo rendanog parmezana.
(Telegram.hr)