Jedan starinski kolač koji se pravio u Jugoslaviji svi dobro pamte, a njegov ukus je toliko dobar da čim ga napravite nestaće sa tanjira dok trepnete.

Crno-bele štangle su najkremastiji kolač iz Jugoslavije sa dve vrste čokolada i sa vrlo jeftinim sastojcima.

Sastojci za ovaj recept su:

  • duguljasti keks – 150 g
  • bela čokolada – 200 g
  • mleko – 300 ml
  • crna čokolada – 200 g
  • želatin – 10 g
  • rum – 30 ml
  • slatka pavlaka – 200 ml
  • kisela pavlaka – 400 g

Priprema:

U želatin dodati 5 kašika vode i razmutiti. U šerpu na šporetu rastopimo belu čokoladu pa dodamo 100 ml slatke pavlake i polovinu nabubrelog želatina i promešamo.

Sklonimo sa šporeta kad se želatin rastopi. Dodamo 200 ml kisele pavlake i rum i mešamo dok se sve sjedini.

Isti postupak ponovimo i sa crnom čokoladom, samo umesto ruma dodamo instant kafu.

Pravougaoni kalup obložimo najlonskom folijom i ređamo – polovinu keksa natopljenog u mleku – polovinu crnog fila – polovinu belog fila.

Pa ponovimo ređanje tako da završimo sa belim filom.

Kalup stavimo u zamrzivač na nekoliko sati.

Ohlađeni kolač seći na štangle.

Prijatno!

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu