Zaboravite na uključivanje rerne – ovaj ledeni vetar bez pečenja je savršen desert za tople dane!Slojevi bogatog krema, sočnog voća i keksa umesto beze kore stvaraju savršenu harmoniju ukusa koja pleni od prvog zalogaja. Lagana, kremasta i puna voćne svežine – niko neće verovati da nije „originalna verzija“! Recept je sa bloga o hrani @receptura.
Sastojci za ledeni vetar:
Žuti krem:
- 9 žumanaca
- 200 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 160 g oštrog brašna
- 30 g gustine
- 600 ml mleka
- 250 g putera (sobne temperature)
Beli krem:
- 800 ml pavlake za šlag
Keks:
- 540 g keksa s maslacem
- 200 ml mleka (za umakanje keksa)
Voće:
- 3 veće ili 4 manje banane
- 350 g jagoda
- 350 g kivija
Ukrašavanje:
sveže jagode po želji
Priprema:
Izmiksajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti. Dodati brašno i gustin, pa uliti 200 ml mleka i mešati dok ne dobijete glatku smesu.
Preostalih 400 ml mleka provri, skloniti sa vatre i sipati pripremljenu smesu. Vratite na vatru i kuvajte, mešajući, dok se ne zgusne.
Krem prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Napravite puter i postepeno dodajte ohlađenu kremu, dobro mešajući posle svakog dodavanja. Žuti krem podelite na 3 jednaka dela.
Napravite šlag i podelite ga na 4 jednaka dela.
Ogulite banane i isecite ih na kolutove.
Jagode operite, osušite i isecite po dužini.
Ogulite kivi i isecite ga na kolutove.
Kekse kratko umočite u mleko i na dno rasporedite prvi sloj.
Namažite prvi sloj žute kreme, zagladite. Zatim nanesite sloj šlaga i po vrhu poređajte kriške banane.
Ponovite postupak za drugi sloj: keks – žuti krem – šlag – narezane jagode. Treći sloj: kolačići – žuti krem – šlag – kivi.
Završite preostalim slojem šlaga, zagladite i ostavite tortu da se ohladi u frižideru preko noći.
Ohlađen kolač iseći na kockice i svaki komad ukrasiti svežom jagodom.