Zaboravite na uključivanje rerne – ovaj ledeni vetar bez pečenja je savršen desert za tople dane!Slojevi bogatog krema, sočnog voća i keksa umesto beze kore stvaraju savršenu harmoniju ukusa koja pleni od prvog zalogaja. Lagana, kremasta i puna voćne svežine – niko neće verovati da nije „originalna verzija“! Recept je sa bloga o hrani @receptura.

Sastojci za ledeni vetar: 

Žuti krem:

  • 9 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 160 g oštrog brašna
  • 30 g gustine
  • 600 ml mleka
  • 250 g putera (sobne temperature)

Beli krem:

  • 800 ml pavlake za šlag

Keks:

  • 540 g keksa s maslacem
  • 200 ml mleka (za umakanje keksa)

Voće:

  • 3 veće ili 4 manje banane
  • 350 g jagoda
  • 350 g kivija

Ukrašavanje:

sveže jagode po želji

Priprema:

Izmiksajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti. Dodati brašno i gustin, pa uliti 200 ml mleka i mešati dok ne dobijete glatku smesu.

Preostalih 400 ml mleka provri, skloniti sa vatre i sipati pripremljenu smesu. Vratite na vatru i kuvajte, mešajući, dok se ne zgusne.

Krem prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Napravite puter i postepeno dodajte ohlađenu kremu, dobro mešajući posle svakog dodavanja. Žuti krem podelite na 3 jednaka dela.

Napravite šlag i podelite ga na 4 jednaka dela.

Ogulite banane i isecite ih na kolutove.

Jagode operite, osušite i isecite po dužini.

Ogulite kivi i isecite ga na kolutove.

Kekse kratko umočite u mleko i na dno rasporedite prvi sloj.

Namažite prvi sloj žute kreme, zagladite. Zatim nanesite sloj šlaga i po vrhu poređajte kriške banane.

Ponovite postupak za drugi sloj: keks – žuti krem – šlag – narezane jagode. Treći sloj: kolačići – žuti krem – šlag – kivi.

Završite preostalim slojem šlaga, zagladite i ostavite tortu da se ohladi u frižideru preko noći.

Ohlađen kolač iseći na kockice i svaki komad ukrasiti svežom jagodom.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu