Jaja su možda najbolji izbor za dobar doručak, ali je veoma važno obratiti pažnju na to kako ih pripremate.

Belanca su odličan izvor proteina, a žumanca su prepuna vitamina i minerala, kaže dijetetičar Lindzi Vengle.

Ali da biste izvukli najbolje od svojih jaja, morate paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

„Ako pržite jaja na puteru, mogli biste da negirate neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter, zasićene masti u vašem jelu se povećavaju“; kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

Dijetetičarka Tara Tomaino dodaje da su i kokosovo ulje i mast od slanine takođe loši, kao i prženje jaja u šerpi ili kajgana koja sadrže velike količine zasićenih masti u obliku kajmaka ili sira.

Koji je najbolji način za pripremu jaja?

„Pripremanje jaja sa minimalnim sadržajem masti ili korišćenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuvana ili poširana jaja su način za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom“, kaže Tomaino.

Takođe je važno sa čime jedete jaja.

„Poslužite jaja sa izdašnom porcijom povrća za dodatne hranljive materije i vlakna. Lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole je odličan dodatak jajima, kao i povrće kao što su špargle, brokoli, paprika i luk“, savetuje Tomaino.

Trenutno: Se čita...

Najnovije: Na portalu